advies & ingenieursbureau

Werken faunapassages?

Ecogroen is betrokken met opdrachtgevers, met de leefomgeving en ook met groene opleidingen: betrokkenheid is immers onze tweede natuur! We bieden jaarlijks stageplekken aan één tot twee (groepen van) studenten en leerlingen. Het betreft plekken voor stagiaires met goede eigen ideeën of stagiaires die geïnteresseerd zijn in een concrete opdracht van Ecogroen. Kijk of we plek hebben op www.ecogroen.nl.

Leandra Meerkerk en Linda Lobregt, twee VWO-leerlingen van het Cambium College Buys Ballot in Zaltbommel hebben bij Ecogroen bv onderzoek gedaan naar het functioneren van faunapassages. In onderstaand bericht hebben zij hun ervaringen en bevindingen beschreven.

Voorstellen

Wij, Leandra Meerkerk en Linda Lobregt zijn 6VWO leerlingen van het Cambium College Buys Ballot in Zaltbommel. Afgelopen jaar hebben we onderzoek gedaan naar faunapassages en er een profielwerkstuk over geschreven. We onderzochten of dieren daadwerkelijk gebruik maken van faunapassages.

Onderzoek

Het onderzoek begon met het zoeken naar informatie over faunapassages en de handigste manier om hier onderzoek naar te doen. We kwamen op de site van Ecogroen bv uit, omdat Pascal Peterman al meerdere soortgelijk onderzoeken heeft gedaan. Daarom mailden we Pascal met de vraag of hij ons bij ons onderzoek kon helpen.

Resultaat

Pascal nodigde ons uit op het kantoor van Ecogroen. Hij liet resultaten zien en vertelde hoe hij het onderzoek heeft uitgevoerd. Bovendien kon Pascal ons helpen aan de onderzoeksmaterialen. Hij gaf ons sporenbedden en papier mee. Ter plekke hebben we het viltbed in het midden op het sporenbed voorzien van een nieuwe laag biologische inkt.

Eenmaal terug in Zaltbommel hebben we op de sporenbedden papier vastgeniet. Vervolgens hebben we de sporenbedden in de faunapassages gelegd. Gedurende 4 weken hebben we 1 tot 2 keer per week gekeken of er pootafdrukken te zien waren. We hebben daadwerkelijk sporen van verschillende dieren gevonden! De dierensporen zijn van: de egel, de bosmuis, de wezel en de woelrat. Daarmee hebben we aangetoond dat dieren daadwerkelijk faunapassages gebruiken.

Geslaagd!

Voor ons onderzoek en het werkstuk ontvingen we het eindcijfer 8,3. Daarmee zijn we zeer tevreden.We vonden het heel interessant, leerzaam en leuk om te doen. We willen Pascal van Ecogroen bedanken voor het gebruik van de spullen en de hulp bij het verwerken van de resultaten. Dit alles leidde tot een zeer geslaagd onderzoek.

Leandra Meerkerk en Linda Lobregt